Bier proeven

Hier moet je op letten bij het proeven van bier:

 > > smaak

En dan nu het belangrijkste: de smaak. Smaak is onder te verdelen in vier soorten: zoet, zout, zuur en bitter. Zout strepen we bij het bier weg, want die kom je toch nooit tegen. Ga je in je eigen schuur een zout biertje brouwen, succes, maar hij komt niet op deze site. Zoet, zuur en bitter wel.

Zoet is een element die herkenbaar wordt doordat niet alle suikers vergistbaar zijn. Verder zijn er dan ook nog de toegevoegde suikers. Bitterheid komt door de hop in de aanwezige oliën. Bitterheid kan variëren van een sterke kruidige bitterheid tot een krachtige bloemachtige bitterheid. Zurigheid komt veel voor in Belgische bieren en bij Duitse tarwebieren. Van sommige lambiekbieren trekken je kaken weg van de zurigheid. Kun je beter misschien een hap uit een citroen nemen. De een vindt dit lekker, dan ander niet. Voorbeeldje van een zurig bier is "Geuze".

Als je echt op de smaak van het bier uitbent, kun je het best het bier even in de mond houden. Laat het even van voor naar achter en van links naar rechts rollen, zodat alle smaaksensoren in je mond de smaak kunnen herkennen. Het zit namelijk zo dat de zuurwaarnemers aan de zijkant van de tong zitten, zoet voorin en bitter achterin.

Niet uitspugen natuurlijk, da's zonde!

Pic 4

1037 biertjes

Het lijkt veel, maar er zijn dan ook wel vele jaren voor nodig geweest.

Bekijk hier alle goudgele rakkers die wij al een keer langs onze slokdarm hebben laten glijden...en wat we er van vonden!

more...

Stemmen

Op deze website heeft iedereen stemrecht! :-)

Zoek in de lijst naar uw favoriete biertje en geeft uw eigen cijfer!

more...

Pic 5

Drinktips

Als je (bier) drinkt, doe het dan goed. Zuip niet om te zuipen, maar geniet ervan. Hier wat tips om op te letten.

more...